• valintojen vaikeutta


  Voihan sähköt. Sähkösuunnittelu on ehdottomasti ollut kaikkein hankalinta talon suunnittelemisessa. Luulisi, että maksamalla satoja euroja sähkösuunnitelmasta, saisi järkevän suunnitelman, jossa on sijoiteltu järkeviin paikkoihin rasiat ja otettu huomioon valittu rasiamalli. Mutta ei. Suunnitelmat menivät niin pieleen, etten jaksa tähän aikaan yöstä enää edes kirjoittaa siitä. Tilanne on se, että atk-tv-pistorasia -rivistöjä ei ole suunniteltu valitsemallemme rasia-sarjalle. Rasiat on nyt tulossa aivan hölmösti. Yhdestä huoneesta puuttuu kaksi rasiaa aivan selvästi. (tämä on oma vikamme, puolenyön aikaan tehdyt sähkösuunnitelmat eivät yllättäen onnistuneet täydellisesti) Näitä yritetään vielä korjata mahdollisuuksien mukaan, mutta ei se enää joka paikkaan onnistu. Ei enää jaksaisi ei sitten yhtään. Ja rasiat on nyt mustat. Toivotaan, että ne onkin älyttömän hienot.

  Minulle on sanottu lukemattomat kerrat, että itse rakennuttamalla saatte juuri sellaisen talon kuin haluatte. En minä halua pistorasioita miten sattuu ja liian vähän. En minä tiedä minkälaisen pinnan haluan olohuoneen kiviseinään, enkä enää yhtään minkä sävyn haluan eteisen ja käytävän seinään. En todellakaan osaa sanoa haluanko pesuhuoneen lattialaatan sauma-aineeksi sen vaaleamman vai tummemman harmaan. Enkä tiedä olemmeko nyt osanneet suunnitella juuri sellaisen wc:n ja kylpyhuoneen kuin haluamme (toiseksi vaikeinta talon suunnittelemisessa). En enää edes tiedä mitä haluan.

  Tiedän, että löysin mahtavat hanat keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Tiedän, että kylpyhuoneen wc:n allas on ihana (kunhan se joskus saapuisi Saksasta). Tiedän vihdoin minkälaiset panelit ja lauteet haluan saunaan. Keittiökalusteet tekee puuseppä, joten niiden nyt vasta niin omien toiveiden mukaiset pitäisi ollakin. Pelottaa, etteivät ole. Mahdollisuuksia olisi rajattomasti, mutta ei minulla ole energiaa tutkia niitä kaikkia.

  Paljon on tehty päätösten perumisia. Viime tipassa vaihdoimme väliovien vetimet messingin värisistä kromisiksi. Viimetingassa peruimme saunan tervaleppäpaneli ja -laudepaketit. Päädyimme myös perumaan talopaketin kattopaneli- ja listatoimituksen. Viilattuamme pohjakuvia kuukausitolkulla, tajusimme vihdoin, kuinka keittiöstä tulee toimiva ja että ruokailutilasta täytyy olla pariovet terassille. Niin oikeita ratkaisuja.

  Vaihdoimme myös lattialaudan leveyttä kapeammaksi tilauksen jälkeen, mutta valitettavasti lattiavalmistaja ei pystynytkään toimittamaan sitä kapeampaa vaihtoehtoa. Seiniin on tulossa paaaljon harmaata väriä. Toivottavasti pidämme harmaasta pitkään. Toivotaan, että harmaa on uusi valkoinen :) Ja sitä keltaista myös tulee jonkin verran.

  Ai niin, maalataanko se lattia selvästi harmaalla vai valkoisenharmaalla maalilla?